Aan elk contenttype kun je metadata toevoegen. Dit is extra informatie waarmee je aangeeft waar de content over gaat en voor wie het bedoeld is, geplaatst in vooraf gedefinieerde velden.
Metadata is dus simpelweg data over data. Metadata zorgt ervoor dat we dezelfde informatie verzamelen over elk contentitem in Drupal. We kennen verschillende metadata voor verschillende soorten content en contenttypes; zoals een afbeelding, een video, een evenement, een nieuwsbericht of een landingspagina.
Door metadata toe te voegen is het onder meer mogelijk om:
- dynamisch inhoud te tonen in verschillende delen van de website, zoals op doelgroep, onderwerp of thema;
- gerelateerde inhoud op een bepaalde pagina te tonen;
- filtering en verfijning van zoekresultaten toe te passen op de website.
Elk metadataveld is gedefinieerd als een bepaald type veld, zoals een tekstveld, een datumveld, een contactveld of een gecontroleerde lijst.
De vooraf gedefinieerde velden zijn vastgelegd in de taxonomie die centraal wordt beheerd. Het is dus niet mogelijk om zelf een onderwerp of thema toe te voegen. Mis je een keuzemogelijkheid in een lijst? Neem dan contact op met de taxonomiebeheerder via [email protected].
Meest voorkomende metadatavelden
Bij elk contenttype in Drupal dien je aan te geven voor welke doelgroep (audience) de content is bedoeld.
Door een doelgroep toe te kennen is het mogelijk om alleen voor een bepaalde doelgroep content te tonen of te filteren in overzichten.
Bijvoorbeeld: Alleen nieuwsberichten voor studenten tonen, of een overzicht samenstellen van alle regelingen voor studenten.
Bij de contenttypes Service, Regeling en Handleiding kun je in het veld 'Rubriek' een onderwerp en eventueel sub-onderwerp selecteren. Door middel van deze rubrieken worden automatisch de 'Informatie en services'-overzichten gegenereerd in het Medewerkers- en Studenten-gedeelte op de website. Als je een rubriek toekent aan een service, handleiding of regeling, zorg je ervoor dat deze wordt getoond in de betreffende (sub)rubriek. Je hoeft daardoor als redacteur niet zelf pagina's met doorverwijzingen naar deze content samen te stellen.
Bijvoorbeeld: Er is voor medewerkers een overzicht van alle services, handleidingen en regelingen die onder 'Arbeidsvoorwaarden' (rubriek) vallen, doordat deze getagd zijn met sub-rubriek CAO, Pensioen, Uit dienst, Werkduur, of UFO (functieprofiel).
Het is niet altijd nodig om een rubriek toe te kennen aan een Service, Handleiding of Regeling:
- Moet de content niet worden getoond in het 'Informatie en services'-overzicht in het gedeelte voor medewerkers en/of studenten, maar elders op de site? Vul dan geen rubriek in en dien een verzoek in om de pagina in het menu te hangen.
- Koppel je een handleiding of regeling aan een service, en is die service gekoppeld aan een rubriek? Vul dan geen rubriek in bij de handleiding of regeling; deze wordt ontsloten via de service. (Let op: linken in de tekst is niet hetzelfde als koppelen; de koppeling leg je via het tabblad 'extra informatie' van de service.)
- Wil je een service tonen in het 'Informatie en services'-overzicht in het gedeelte voor medewerkers en/of studenten, of wil je hier een handleiding of regeling tonen die niet gekoppeld is aan een service? Vul dan wél een rubriek in.
Kies altijd maar één (sub)rubriek per contenttype.
Er zijn rubrieken die alleen relevant zijn voor studenten, rubrieken die alleen relevant zijn voor medewerkers, en rubrieken die voor beide relevant zijn. Of je content verschijnt in het 'Informatie en services'-overzicht in het gedeelte voor medewerkers en/of dit overzicht in het gedeelte voor studenten, wordt niet bepaald door de rubriek die je kiest, maar door de doelgroep(en) die je eraan koppelt (zie de informatie over deze meta-data hierboven). Services, handleidingen en regelingen met (onder andere) de doelgroep 'medewerkers' en/of de doelgroep 'studenten', verschijnen in het rubriekenoverzicht.
Services, handleidingen en regelingen met enkel andere doelgroepen, of enkel subdoelgroepen van de hoofddoelgroep 'studenten' en/of 'medewerkers', verschijnen hier niet in en moeten handmatig een locatie in het menu van de website krijgen.
Het contenttype nieuwsbericht, evenement, medewerker, project en opleiding kan gemetadeerd worden met een thema. Dit maakt het mogelijk om informatie over onderwijs en onderzoek te organiseren en onderwijs en onderzoek eenvoudig aan elkaar te koppelen.
De lijst van thema’s is zorgvuldig samengesteld door de wetenschapsredactie op basis van gebruikersonderzoek en de onderzoeksgebieden van de Radboud Universiteit. Dezelfde thema’s worden tevens gehanteerd op Radboud Recharge, zodat content gemakkelijker gedeeld kan worden tussen de twee platformen. Mis je een thema, of weet je niet zeker onder welk thema een bepaald onderzoek of project valt? Neem gerust contact op met [email protected].
Bijvoorbeeld: Een themapagina samenstellen waarop medewerkers (onderzoekers), projecten, nieuws, evenementen en onderwijs op basis van het toegekende thema worden getoond.
Het contenttype training kan gemetadateerd worden met een vakgebied. Dit maakt het mogelijk om informatie over trainingen, cursussen en nascholing te organiseren.
De lijst van vakgebieden is zorgvuldig samengesteld in afstemming met Radboud Academy en op basis van gebruikersonderzoek. Mis je een vakgebied, of weet je niet zeker onder welk vakgebied een bepaalde training valt? Neem gerust contact op met [email protected].