Op samengestelde pagina's en in contenttypes kun je gebruik maken van contentblokken: extra paragrafen (alinea's of media) die je in Drupal onder 'secties' kunt aanmaken en kunt toevoegen aan je content.
Met deze contentblokken kun je bijvoorbeeld de body van een landingpagina als redacteur helemaal zelf inrichten. Je kunt in dit geval kiezen uit 13 verschillende contentblokken, die je op elke gewenste volgorde op de pagina kunt plaatsen.
Ook kun je in de meeste contenttypes gebruik maken van (een aantal) contentblokken als aanvulling op de reeds voorgedefinieerde velden.
In dit artikel worden de verschillende contentblokken en layout mogelijkheden beschreven.
Met een banner (event) kun je een banner met een afbeelding, titel, subtitel en link invoeren. Er zijn meerdere afbeeldingen en kleuren beschikbaar. Je kunt maximaal twee banners naast elkaar plaatsen.
Invoer interface
Als je deze banner in wil zetten dien je eerst een evenement aan te maken.
- Vul een titel in, deze wordt als tekst getoond in de banner. Vul eventueel een subtitel in.
- Begin met typen om de URL van het contenttype evenement te koppelen.
- Onder de tab layout kies je de gewenste kleur en één van de negen afbeeldingen.
Met een banner (tekst) kun je een banner met een achtergrondtekst, titel, subtitel en link invoeren. Er zijn meerdere teksten en kleuren beschikbaar. Je kunt maximaal twee banners naast elkaar plaatsen.
Invoer interface
Als je deze banner in wil zetten dien je eerst het contenttype aan te maken waarnaar je wil verwijzen.
- Vul een titel in, deze wordt als tekst getoond in de banner. Vul eventueel een subtitel in.
- Begin met typen om de URL van het contenttype waarnaar je wil verwijzen te koppelen.
- Onder de tab layout kies je de gewenste kleur en één van de vier achtergrondteksten.
Met een fotobanner kun je een banner met een foto, titel en link invoeren. Je kunt zelf de afbeelding kiezen. Je kunt maximaal één fotobanner naast elkaar plaatsen.
Invoer interface
- Klik op media toevoegen. De mediabank van Drupal wordt in een pop-up scherm geopend.
- Zoek op de naam van de afbeelding om een bestaande afbeelding te selecteren. Vink de gewenste afbeelding aan en klik vervolgens op de button 'Geselecteerde invoegen' (onderaan de lijst) om de afbeelding toe te voegen.
- Klik op 'Choose file' om een nieuw bestand vanaf je computer te uploaden.
- Vul een titel in, deze wordt als tekst getoond in de banner.
- Begin met typen om de URL van de content waarnaar je wil verwijzen te koppelen.
Met een bericht kun je tekst plaatsen. De tekst kun je opmaken met de stijlen in Drupal en je kunt links en buttons toevoegen. Je kunt maximaal één bericht naast elkaar plaatsen.
Invoer interface
- Om een button toe te voegen breng je eerst een link aan.
- Vervolgens kun je in het menu Styles de gewenste button kiezen (primary of secundary button).
Met contact kun je contactinformatie aan de pagina toevoegen. Je kunt een tekst, een e-mailadres (functionele inbox), telefoonnummer, contactafdeling en contactpersoon toevoegen.
Met content kun je bestaande contentitems die in Drupal zijn opgeslagen uitlichten. Je ziet dan de 'kaartweergave' die bestaat uit een klikbare titel, een korte samenvatting en eventueel een afbeelding. Je kunt meerdere contentitems bundelen met een titel. Je kunt maximaal drie contentitems naast elkaar zetten.
Invoer interface
- Voeg eventueel een titel toe (optioneel).
- Voeg eventueel een beschrijving toe, deze wordt getoond onder de titel.
- Klik op 'selecteer inhoud' om een in Drupal opgeslagen contentitem te selecteren.
- Er opent een pop-up scherm waarin je kunt filteren op contenttype en/of zoeken op titel. Klik op 'toepassen' om de zoekopdracht uit te voeren.
- Vink het gewenste conttentitem aan en vervolgens op de button 'Selecteer inhoud' (onderaan de lijst). Herhaal de stappen om meerdere contentitems toe te voegen.
- Voeg eventueel een link naar andere pagina toe. Deze wordt weergegeven in de vorm van een knop onder de toegevoegde contentitems.
- Vink aan als je de afbeeldingen van de toegevoegde contentitems niet wil tonen.
Met kolommen kun je contentblokken naast elkaar zetten. Op een landingpagina kiezen of je twee of drie kolommen wil toevoegen, op een landingpagina met linkermenu kun je maximaal twee kolommen met contentblokken toevoegen.
Invoer interface
- Klik op kolommen toevoegen.
- Kies onder 'Rijen' voor Twee kolommen of Drie kolommen toevoegen. Selecteer het contentblok dat je in de kolom wil plaatsen. Je kunt kiezen uit:
Met 'Laatste items' kun je de drie meest recente blogposts, projecten, trainingen en vacatures naast- of onder elkaar laten zien. (Wil je dit doen met nieuws en/of evenementen, kies dan het contentblok 'nieuws of evenementen toevoegen'. Deze contentblokken worden wellicht op termijn met elkaar geïntegreerd.)
Invoer interface
1. Kies het soort contenttype waarvan je items wil tonen.
2. Vul optioneel een kop in die boven het overzicht met laatste items getoond moet worden.
3. Vul optioneel een omschrijving in die tussen de kop en het overzicht met laatste items getoond moet worden.
4. Kies hoe de items moeten worden getoond: horizontaal of vertikaal, en of er al dan niet afbeeldingen naast de titel en beschrijving van het item getoond moeten worden. Noot: naast vacatures kunnen geen afbeeldingen worden getoond.
5. Wanneer je blogposts, projecten of trainingen toont, kun je aangeven of alleen items mogen worden getoond waarbij op het contenttype het vinkje 'toon in centrale overzichten' is aangezet, of dat ook items mogen worden getoond waarbij dat niet het geval is.
6. Kies desgewenst aanvullende filters: op doelgroep, trefwoord, thema en/of organisatie-onderdeel.
7. Voeg optioneel een knop toe die verwijst naar een volledig overzicht met alle items van dit type. Je kunt hier invullen naar welke pagina de knop moet verwijzen en wat de tekst op de knop moet worden.
Met media en tekst kun je een tekst en een foto of video plaatsen. De tekst kun je opmaken met de stijlen in Drupal en je kunt links en buttons toevoegen. Je kunt de tekst links of rechts van de foto zetten. Je kunt maximaal één media en tekstblok naast elkaar plaatsen.
Invoer interface
- Vink aan of je de afbeelding/video links of rechts van de tekst wil plaatsen.
- Klik op 'afbeelding' of 'video toevoegen' en vervolgens op 'media toevoegen'. De mediabank van Drupal wordt in een pop-up scherm geopend.
- Zoek op de naam van de afbeelding/video om een bestaande afbeelding/video uit de mediabank te selecteren. Vink de gewenste afbeelding/video aan en klik vervolgens op de button 'Geselecteerde invoegen' (onderaan het scherm) om de afbeelding/video toe te voegen.
- Staat de afbeelding/video nog niet in de mediabank? Klik dan op 'Choose file' om een afbeelding vanaf je computer te uploaden of voeg een externe video toe via een URL (YouTube of Vimeo).
- Voeg een bericht toe. De tekst kun je opmaken met de stijlen in Drupal en je kunt links en buttons toevoegen.
Met een microstory kun je een tekst met titel en button invoeren. De tekst kun je opmaken met de stijlen in Drupal. Je kunt meerdere microstories bundelen met een titel. Je kunt maximaal drie microstories naast elkaar zetten.
Invoer interface
- Klik op 'microstories toevoegen'. Er wordt een paragraaf toegevoegd.
- Geef een titel op om meerdere microstories of microbanners te bundelen (optioneel).
- Kies onder 'Microstories' voor 'Microstory toevoegen'. Er worden nieuwe invoeropties geopend.
- Geef een titel op (verplicht).
- Voeg een bericht toe.
- Begin met typen om de URL van de content waarnaar je wil verwijzen te koppelen. Voeg een linktekst toe, deze wordt weergegeven als button.
Met een microbanner kun je een beeld met een overlay met daarop een titel, tekst en link invoeren. Je kunt meerdere microbanners bundelen met een titel. Je kunt maximaal drie microbanners naast elkaar zetten.
Invoer interface
- Klik op 'microstories toevoegen'. Er wordt een paragraaf toegevoegd.
- Geef een titel op om meerdere microstories of microbanners te bundelen (optioneel).
- Kies onder 'Microstories' voor 'Microbanner toevoegen'. Er worden nieuwe invoeropties geopend.
- Selecteer een achtergrondafbeelding uit de medialibrary.
- Geef een titel op (verplicht). En voeg eventueel een subtitel toe.
- Begin met typen om de URL van de content waarnaar je wil verwijzen te koppelen. Voeg een linktekst toe.
Met nieuws of evenement kun je nieuwsberichten en/of evenementen uitlichten. Je ziet dan drie evenementen en/of nieuwsberichten naast elkaar.
Invoer interface
- Kies of je alleen nieuws, alleen evenementen of beiden wil tonen. Na selectie worden verschillende invoeropties geopend.
- Voer een titel in om boven het overzicht te tonen (optioneel). (Bij het tonen van zowel nieuws als evenementen, kun je twee verschillende titels opgeven).
- Geef de criteria op om het overzicht mee te filteren:
- Selecteer het type nieuwsbericht of evenement (optioneel)
- Selecteer de doelgroep (optioneel)
- Voer een trefwoord in (optioneel)
- Selecteer een thema (optioneel)
- Voeg een organisatieonderdeel toe (optioneel)
Op basis van selectie worden meest recente nieuwsberichten en/of evenementen automatisch ingeladen op de pagina.
- Voeg een link toe naar bijvoorbeeld een overzichtspagina van nieuws of evenementen (optioneel). Voeg een linktkest toe, deze wordt weergegeven als button.
- Bepaal of je afbeeldingen wel/niet wil tonen.
Met een tabelblok kun je data weergeven in de vorm van een tabel.
Gebruik dit blok alleen voor tabulaire data, niet om andere soorten content mee vorm te geven of op een andere manier te spelen met de lay-out van een pagina! Beperk bovendien het aantal kolommen zo veel mogelijk, omdat de weergave op mobiele telefoons anders erg gebruiksonvriendelijk wordt.
Invoer interface
Klik na het toevoegen van het contentblok op het tabel-icoontje in de editor. In het venster dat getoond wordt, kun je het aantal rijen en het aantal kolommen selecteren. Je kunt ook aangeven of de kolommen en de rijen voorzien moeten worden van koppen. Als je dit selecteert, worden de eerste rijen en/of kolommen automatisch voorzien van een alternatieve opmaak. Via het veld 'Bijschrift' kun je een toelichting boven de tabel plaatsen.
Na het toevoegen van een tabel, kun je de de indeling ervan aanpassen door met de rechtermuis op de tabel te klikken.
Met een tekstblok kun je tekst invoeren. De tekst kun je opmaken met de stijlen in Drupal en je kunt links en buttons toevoegen. Je kunt maximaal drie tekstblokken naast elkaar plaatsen.
Met een testimonial kun je een testimonial die in Drupal is opgeslagen aan de pagina toevoegen.
Invoer interface
Wanneer je een testimonial als contentblok wil inzetten dient de Testimonial aangemaakt te zijn in Drupal. Zie hiervoor het artikel Testimonial.
- Geef een titel op (optioneel)
- Klik op 'Select items'. Er opent een pop-up scherm.
- Zoek op titel van de testimonial. Klik op 'toepassen' om de zoekopdracht uit te voeren.
- Vink één of meerdere testimonials aan en vervolgens op de button 'Select testimonials' (onderaan de lijst).
Uitklappers kun je gebruiken om bepaalde content pas te tonen nadat de bezoeker hiervoor kiest. Het doel van een uitklapper is om de content op een pagina te focussen op de belangrijkste klantdoelen en de klant niet te overweldigen met content die slechts voor een klein deel van de lezers relevant is. Denk bijvoorbeeld aan informatie over uitzonderingssituaties.
Gebruik uitklappers niet om lange pagina's visueel aantrekkelijker te maken. Als er veel content is over een bepaald onderwerp waardoor de pagina erg lang wordt, overweeg dan om de pagina op te knippen in subpagina's.
Uitklappers worden ook gebruikt om formulieren te embedden in een pagina. Hiervoor is echter een ander contentblok ontwikkeld. Wil je een formulier toevoegen aan een uitklapper, gebruik dan het contentblok 'webformulier toevoegen'.