CRM en CMS

Media

Updated on

In de mediabank van Drupal kun je verschillende soorten media uploaden.
Let op: ook mediabestanden moet je vertalen.

Mediabank bekijken en doorzoeken
  1. Ga naar de tab 'Media' om de inhoud van de mediabank te bekijken of te doorzoeken.
  2. Standaard wordt de inhoud in een raster weergegeven. Wil je bij het zoeken naar media meer detailinformatie zien? Kies dan voor Tabel weergave.
  3. Gebruik de filtermogelijkheden om te zoeken naar content:
    • Gepubliceerd: filter op gepubliceerd of niet gepubliceerd
    • Naam: filter op titel van het media-item
    • Mediatype: filter op mediatype
    • Taal: filter op EN of NL
    • Klik op de knop Filter om de zoekopdracht uit te voeren.

Klik op + Media toevoegen of ga naar de tab 'Media toevoegen' om een nieuw mediabestand te uploaden.

Gebruik

Wanneer je de mediabank vanuit tabelweergave bekijkt kun je in de kolom Gebruik zien hoe vaak en waar het media-item getoond wordt.

Klik op het cijfer voor een overzicht van links naar de plekken waar het item wordt gebruikt.

Media toevoegen
Audio
  • Ga naar Media > Media toevoegen
  • Klik op 'Audio'
Veld Beschrijving
Geluidsbestand*
Upload een audiobestand van maximaal maximaal 50MB van het type mp3, wav of aac.  Zorg voor een duidelijke, beschrijvende bestandsnaam vóór uploaden, want na uploaden kun je deze niet meer bewerken. Lees meer over eisen aan bestandsnamen.
Document
  • Ga naar Media > Media toevoegen
  • Klik op 'Document'
Veld
Beschrijving
1. Naam*
Titel van het document. Zorg voor een duidelijke, beschrijvende bestandsnaam vóór uploaden, want na uploaden kun je deze niet meer bewerken. Lees meer over eisen aan bestandsnamen.
2. Document*
Upload een document van maximaal 50B van het type txt, rtf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, pdf, odf, odg, odp, ods, odt, fodt, fods, fodp, fodg, key, numbers of pages. Geef het document een goede bestandsnaam vóór uploaden.
3. Beschrijving
Voeg eventueel een beschrijving toe die onder de bestandsnaam wordt getoond.
4. Trefwoorden
Voeg trefwoorden toe die omschrijven waar het document over gaat, zodat andere gebruikers het document op basis van deze woorden kunnen terugvinden. Scheid trefwoorden met komma's.
5. Organisatieonderdeel*
Benoemd het organisatieonderdeel dat verantwoordelijk is voor dit document.
Afbeelding toevoegen
  • Ga naar Media > Media toevoegen
  • Klik op 'Afbeelding'
Veld Beschrijving
1. Afbeelding* Upload een afbeelding. Lees meer over eisen aan formaat. Zorg voor een duidelijke, beschrijvende bestandsnaam vóór uploaden, want na uploaden kun je deze niet meer bewerken. Lees meer over eisen aan bestandsnamen.
  • Geef het focuspunt van de afbeelding aan door het witte kruisje te verslepen. Lees meer over focus aanbrengen. Klik op voorbeeldweergave om uitsnedes te bekijken. 
2. Tekstalternatief*

Schrijf een goed tekstalternatief voor de afbeelding. Lees meer over tekstalternatieven schrijven.

3. Bijschrift Een bijschrift geeft informatie over wat er op de foto te zien is, of waar de foto vandaan komt. Het bijschrift wordt op de website onder de foto getoond.
4. Soort afbeelding*
Geen aan tot welke categorie de afbeelding behoort. Dit wordt gebruikt om de mediabank te ordenen.
5. Trefwoorden
Voeg trefwoorden toe die omschrijven waar de afbeelding over gaat, zodat andere gebruikers de afbeelding op basis van deze woorden kunnen terugvinden. Scheid trefwoorden met komma's.
6.Houder van auteursrecht*
De naam van degene die de afbeelding heeft gemaakt. Is dit iemand die de afbeelding heeft gemaakt vanuit diens dienstverband bij de Radboud Universiteit (bijvoorbeeld Dick van Aalst), zet hier dan 'Radboud Universiteit' neer.
7. Herbruikbaarheid* Geef aan of de afbeelding rechtenvrij ook op andere plekken in de website hergebruikt mag worden, of dat hier voorwaarden aan verbonden zijn. Dit is belangrijk, want de Radboud Universiteit kan boetes krijgen als het beeldmateriaal verkeerd gebruikt.
8. Organisatieonderdeel*
Geef aan welk organisatieonderdeel verantwoordelijk is voor de afbeelding.

Formaat

  • Afbeeldingen zijn tenminste 800px breed, maar hoe groter hoe beter (tenzij dit geen meerwaarde heeft voor de kwaliteit van de afbeelding online).
  • Drupal optimaliseert alle afbeeldingen voor online gebruik, dus je hoeft zelf geen uitsnedes te maken of verschillende formaten aan te leveren.
  • Je kunt maximaal beeld van 10MB uploaden.

Focus aanbrengen

  1. Klik op de foto. Er verschijnt een kruisje.
  2. Plaats het kruisje op het belangrijkste deel van de foto. Het kruisje zorgt ervoor dat dat deel van de foto te zien blijft bij een uitsnede (wanneer een afbeelding te groot is voor het kader waarin deze getoond wordt en dus deels wordt verborgen). Dit is met name belangrijk voor foto’s met personen. 
  3. Klik op 'Voorbeeldweergave' om te zien hoe de aangebrachte focus toegepast wordt bij weergave van de afbeelding op onder meer banners, hero-afbeelding en op tegels op een pagina.
Externe video
  • Ga naar Media > Media toevoegen
  • Klik op 'Externe video'
Veld
Beschrijving
Video URL*
Voeg de url in van een video van YouTube of Vimeo.
Video
  • Ga naar Media > Media toevoegen
  • Klik op 'Video'
Veld
Beschrijving
Filmbestand*
Upload een video file van maximaal 50MB van het type mp4.  Zorg voor een duidelijke, beschrijvende bestandsnaam vóór uploaden, want na uploaden kun je deze niet meer bewerken. Lees meer over eisen aan bestandsnamen.
Media vervangen
  • Ga naar inhoud > media
  • Zoek het media-item op 
  • Controleer in de kolom ‘Gebruik’ waar het item allemaal in gebruik is (klik op cijfer). Bepaal of het item op al die plekken vervangen kan worden. 
    • Indien nee: upload een nieuw media-item en gebruik een duidelijk onderscheidende titel
    • Indien ja: klik op bewerken. 
      • Klik vervolgens op remove file en upload de nieuwe versie. Je hebt het media-item nu vervangen, de nieuwe versie wordt op alle plekken waar deze in gebruik is getoond.
Vertalingen

Alle content in Drupal wordt tweetalig opgeslagen: in het Nederlands en het Engels. Dit geldt ook voor mediabestanden en met name voor afbeeldingen die je ook aan de Engelse kant wilt kunnen tonen. Bekijk de invoerinstructie voor vertalingen.

Je hoeft je mediabestand dus in principe maar één keer te uploaden, maar je moet deze daarna wel vertalen indien nodig. De volgende informatie bij een afbeelding moet je altijd vertalen:

  • Tekstalternatief bij een afbeelding;
  • Bijschrift.

Als je mediabestand specifiek voor een bepaalde taal is (bijvoorbeeld wanneer er tekst in een afbeelding staat), kun je een alternatief bestand uploaden voor de andere taalvariant. Dit kan door in de vertaling, het bestand te verwijderen en een nieuwe versie te uploaden.

Previous Article Ankerlink toevoegen
Next Article SEO (tab)