CRM en CMS

SEO (tab)

Updated on

De SEO-tab komt op elk contenttype terug. De tab wordt deels ingevuld vanaf andere velden van het contenttype. Toch is het verstandig om te kijken of je de SEO-informatie kunt verbeteren. Zie hiervoor het onderwerp Verwerk relevante zoektermen in je content.

Tab: SEO

Veld Beschrijving
1. Open Graph afbeelding Hier kun je een afbeelding toevoegen die door social media platforms zoals Facebook worden gebruikt in een bericht, bij het tonen van een link naar de webpagina.
Kies je hier geen afbeelding, dan wordt de tegel gebruikt. Is er ook geen tegel toegevoegd, dan wordt het RU-logo gebruikt.

Noot: Dit veld is niet voor alle contenttypes beschikbaar.
2. Paginatitel De titel die je te zien krijgt in bijvoorbeeld lijstweergaves (zoals nieuwsoverzichten en zoekresultaten) en in de tab van een browser. Zie voor goede titel ook het artikel Paginatitel

Paginatitel wordt automatisch gevuld met de titel van je content en naam van de site. Als deze niet afwijkt, laat dan '[node:title] | [site:name]' staan.

Als de paginatitel wel van de titel afwijkt, dan kun je de paginatitel aanpassen. Let op: laat achter de titel altijd ' | [site:name]' staan. Dit wordt op de live site automatisch vervangen door ' | Radboud Universiteit'.

Beide delen samen (dus de titel van de content plus de uitgeschreven organisatienaam erachter) mogen maximaal 65 tekens zijn.
3. Beschrijving Het stukje tekst dat, bijvoorbeeld in Google, in zoekresultaten wordt getoond onder de paginatitel. Zie voor goede beschrijving ook het artikel Metabeschrijving en een goede samenvatting.

De beschrijving wordt automatisch gevuld met de inhoud van het samenvattingveld van het contenttype. Als deze niet hoeft af te wijken, laat dan '[node:summary]' staan.

Er geldt een maximum van 160 tekens. Dit is minder dan er voor de samenvatting beschikbaar zijn, dus verwijder '[node:summary]' en herschrijf de tekst als deze wordt afgekapt.
4. Trefwoorden Vul trefwoorden in waarop je gevonden wilt worden in de interne zoekmachine. Scheid trefwoorden met komma's.

Deze zoektermen worden niet gebruikt door externe zoekmachines zoals Google. Vul hier termen in die je liever niet toont aan bezoekers, zoals fout gespelde woorden en aanvullende zoekwoordvarianten zoals synoniemen.

Omdat bezoekers die de interne zoekfunctie gebruiken, zich al op onze website bevinden, zijn zoektermen met woorden als 'Radboud Universiteit' of 'Nijmegen' niet nuttig.

Bijvoorbeeld: op de servicepagina 'Diploma kwijt of beschadigd' kun je denken aan termen als: 'diploma kwijt, diploma zoek, diploma verloren, bul zoek, bul kwijt, bul verloren, diploma opnieuw aanvragen, diploma opvragen' maar niet 'diploma Radboud Universiteit, alumnus Nijmegen'

5. Canonical-URL Let op: in verreweg de meeste gevallen is dit niet nodig. Gebruik dit veld alleen bij uitzonderingssituaties.

Als je een pagina publiceert met content die al ergens anders staat, voer de URL in van de pagina die je wilt laten indexeren door zoekmachines. Bijvoorbeeld, als je een extern nieuwsbericht op de website overneemt, dan voer je de URL van het origineel in.
6. Robots Let op: in verreweg de meeste gevallen is dit niet nodig. Gebruik dit veld alleen bij uitzonderingssituaties.

Een pagina staat standaard op 'index'. Kies voor 'noindex' als je wilt dat een robot de pagina niet indexeert. Bijvoorbeeld een voorinschrijfformulier dat niet door een zoekmachine gevonden mag worden.
Previous Article Media
Next Article Vertalingen